Békéscsabai SZC Nemes Tihamér Technikum és Kollégium

A cikk több, mint 90 napja módosult, kérjük erre figyeljen!
Az ECDL (European Computer Driving Licence - Európai Számítógép-használói Jogosítvány, Európán kívül ICDL, vagyis International Computer Driving Licence) az informatikai írástudás nemzetközileg egységes bizonyítványa.

Cikk megjelenés: 2018-09-01 00:00:00 Utolsó frissítés: 2021-11-18 11:37:33

Tájékoztató az ECDL vizsgarendszerről

Iskolánk 2000. szeptember 1-től ECDL Vizsgaközpont, amely Európai Számítógép-használói Jogosítványt biztosít a képzésben résztvevő tanulóknak. Az ECDL tanfolyam és vizsga letétele térítéses.

1. Mi az ECDL?

Az ECDL nemzetközileg egységes normák szerint, szigorú minőségi szabályoknak megfelelően működtetett rendszer, amely az informatikai írástudást igazoló bizonyítványt bocsát ki immár több mint 75 országban, egységes keretek között. Az ECDL kezdettől az Európai Unió támogatását élvezi, éppen ezért aligha képzelhető el, hogy 2000. júniusában az EU miniszterei által elfogadott e-Europe stratégia, amely egy pontosan ilyen bizonyítvány bevezetését tűzte ki céljául 2001-ig valamennyi tagországa számára, ne az ECDL legyen. Az ECDL Magyarországon minősített köztisztviselői képzés, és része a pedagógus-továbbképzési rendszernek valamint a kulturális szakemberek továbbképzési programjának is. A közeli jövőtől várhatóan fontos szerepe lesz a továbbtanulásnál is. Az ECDL rendszer magyarországi jogtulajdonosa a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság.

2. Hol lehet vizsgázni?

Magyarországon ECDL-vizsgát bármely akkreditált ECDL-vizsgaközpontban (így nálunk is) lehet tenni. A vizsgák megkezdése előtt a jelentkezőnek regisztrálnia kell. A regisztráció a hivatalosan akkreditált vizsgaközpontokban történik. A regisztrációt követően a vizsgázók megkezdhetik a modulvizsgákat. A regisztráció érvényessége nincs határidőhöz kötve, az bármeddig érvényes, így a vizsgázók folyamatosan tehetik le a vizsgáikat. Az egyes vizsgák természetesen Magyarországon kívül is, bármely ECDL-tagország vizsgaközpontjaiban letehetők, ehhez csupán egy érvényes regisztrációra van szükség.

3. Mi a vizsgázás menete?

Vizsgára bármely akkreditált vizsgaközpontnál lehet jelentkezni. Itt kell befizetni a regisztrációs díjat is, amelynek összege a Neumann János Társaság által megállapított összeg. Ekkor a jelentkező megkapja az online vizsgakártyáját, erre jelölik a sikeresen letett vizsgákat. A vizsgakártyával bármely vizsgát bármely vizsgaközpontban le lehet tenni. A vizsgákért a vizsgaközpontok vizsgadíjat kérnek, amelyek a vizsgaközpontok állapítanak meg. Bár a bizonyítvány megszerzéséhez nem kötelező tanfolyamon részt venni, lehetőség van arra is, hogy az érdeklődők a központok által szervezett ECDL kurzusokon sajátítsák el a kívánt ismeretanyagot. Iskolánkban ECDL szakkör keretében van lehetőség a felkészülésre, gyakorlásra. A vizsgázó a modulvizsgák letétele után, amennyiben négy majd hét modult sikeresen teljesített, elektronikusan hitelesített, nemzetközileg elismert ECDL bizonyítványt kap.

Minden vizsga 45 perc. Mivel az ECDL gyártó-független program, a vizsgákat az adott vizsgaközpontnál rendelkezésre álló akkreditált szoftverek bármelyikének használatával le lehet tenni. Egy napon több modulból is tehető vizsga, azonban sikertelen vizsgát ugyanazon a napon megismételni nem lehet.

A vizsgáztatás automatikus vizsgaszoftverrel történik, a vizsgafeladatokat a szoftver automatikusan generálja. Az értékelés objektivitását biztosítja, hogy a vizsgaszoftver az értékelést is automatikusan végzi. A vizsgázó közvetlenül a vizsga után megkapja az értékelést, vagyis azt, hogy a vizsgája sikerült-e vagy sem.

 

4. Mit kell tudni a vizsgán?

A vizsgázó a modulvizsgák letétele után, amennyiben négy vagy hét modult sikeresen teljesített, nemzetközileg elismert és elektronikusan hitelesített ECDL bizonyítványt kap elektronikus formátumban. A négy és a hétmodulos bizonyítvány megszerzéshez is két kötelező modulból kell vizsgát tenni, a többi modul pedig szabadon választható. A vizsga moduljai a következők:

Kötelező modulok:

Számítógépes alapismeretek

Online alapismeretek

a többi 2 vagy 5 pedig választható az alábbiak közül:

Szövegszerkesztés

Táblázatkezelés

Adatbázis-kezelés

Prezentáció

Képszerkesztés

Webszerkesztés

IT biztonság

IKT pedagógusoknak

E-hitelesség, e-aláírás

Közösségi média

Képernyőolvasás és optikai karakterfelismerés

Mentesség

Az oktatásért felelős miniszter és a Neumann Társaság között korábban létrejött megállapodás értelmében három évnél nem régebbi, emelt vagy középszintű informatikai érettségi vizsgán négyes vagy ötös érdemjegyet szerzők további vizsga nélkül, a mindenkori legkedvezményesebb regisztrációs díj befizetése ellenében igényelhetnek ECDL bizonyítványt. 

A mentesség az előre hozott érettségire, valamint az informatikai ismeretek ágazati szakmai érettségi vizsgatárgyból érettségizőkre is vonatkozik. A Neumann Társaság ECDL bizonyítványt csak abban az esetben tud adni, ha az érettségi követelményei az aktuális ECDL tematika követelményeit lefedi.

Igénylés menete:

Töltse ki a lap alján található regisztrációs űrlapot és az űrlap segítségével töltse fel a szükséges dokumentumokat. Kérjük, hogy előrehozott érettségi esetén a regisztrációs lapon a bizonyítvány sorszáma helyére a törzslap kivonat számát tüntessék fel. Amennyiben már rendelkezik ECDL vizsgakártyával, kérjük, jelezze azt is a regisztrációs lapon. Amennyiben már rendelkezik vizsgakártyával, akkor a mindenkori regisztrációs díj helyett kedvezményes áron kiváltható.

Figyelem! 2020. február 1-től az ECDL bizonyítványt elektronikus formában állítjuk ki. Külön díj ellenében igényelhető keményfedeles bizonyítvány is. 

Az űrlapot az alábbi linken találja: https://njszt.hu/hu/ecdl/erettsegi

 

Sophia - ingyenes DEMO vizsga

A Sophia automatikus vizsgáztatói rendszer használatának megismerését segíti az ingyenesen kipróbálható demo vizsga.  

A demo vizsgát akár otthonról is ki lehet próbálni, mert a Sophia programot nem szükséges telepíteni. Azonban a gyakorlati feladatokhoz a kliens számítógépen található irodai programcsomagokat használja, ezek megléte szükséges a szoftver kipróbálásához.  

A demo vizsga 12 kérdést tartalmaz, teljesítésére 15 perc áll rendelkezésre.

A telepítéssel kapcsolatos tudnivalók és a vizsgához szükséges kód az alábbi linken olvasható: https://njszt.hu/hu/ecdl/sophia-ingyenes-vizsga-demoTartalom kulcsszavak