Békéscsabai SZC Nemes Tihamér Technikum és Kollégium


Iskolánk mindig nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a szakmai képzés során megszerzett és a való életben elvárt tudás minél közelebb legyenek egymáshoz.

Cikk megjelenés: 2024-06-04 00:00:00 Utolsó frissítés: 2024-06-04 19:40:03

Fontosnak tartjuk megismertetni a tanulókkal azokat a munkakörnyezeteket, amelyekben tanulmányaik befejeztével vélhetőleg dolgozni fognak. Valljuk, hogy ha már az oktatás során a tanulók megismerik azokat az elvárásokat, amellyel egy pályakezdőnek rendelkeznie kell a sikeres munkavállaláshoz, akkor az pozitívan fogja befoIyásolni a hozzáállásukat tanulmányuk későbbi szakaszában.

Ennek a törekvésnek az egyik példájára került sor 2024.05.28-án, amikor üzemlátogatást tettünk Mezőtúron a RAFI Hungária KFT. telephelyén. A látogatáson iskolánk 12. osztályos leendő rendszergazdái vettek részt. Ők azok a diákok, akik a következő, 13. - és egyben utolsó - tanévükben tisztán szakmai tárgyak által nyújtott tudás megszerzése után megjelenhetnek a munkaerőpiacon. Ezért is gondoljuk fontosnak, hogy tanulmányaik ezen szakaszában némileg kitekintsenek az iskola kapuin túlra.

A barátságos fogadtatás után Bene Zsolt ügyvezető igazgató ismertette a cég történetét, profilját, jövőbeli céljait. Ezt követte a telephely bejárása, ahol a diákok betekintést nyerhettek az üzem működésébe mind a gyártás mind pedig informatikai oldalról. Köztudott ugyan, hogy egy cég informatikai rendszere belső bizalmas információnak számít, de ettől függetlenül olyan általános kérdésre kaptunk választ, amelyek segítettek a diákoknak megérteni, hogy az eddig tanult szakmai ismeretek a való életben hogyan és miként alkalmazhatók. Fontos kérdés volt az is, hogy mi az elvárás egy pályakezdő informatikussal szemben szakmai oldalról. A cég informatikusai erre egy nagyon pozitív és azt gondoljuk minden cég számára követendő hozzáállást tanúsító választ adtak: „Lássuk, hogy érdekli a szakma…”. Úgy gondoljuk, hogy ezzel a mondattal sok leendő informatikusban erősítették meg a hitet, hogy érdemes volt ezt a szakmát választani.

Nagyon köszönjük a RAFI Hungária KFT. dolgozóinak, hogy segítségünkre voltak abban, hogy minél több és felkészültebb szakember kerüljön ki a jövőben a munkaerőpiacra. Köszönjük továbbá a szervezést Jámbor Zoltán oktatónknak is.Tartalom kulcsszavak