Békéscsabai SZC Nemes Tihamér Technikum és Kollégium

A cikk több, mint 90 napja módosult, kérjük erre figyeljen!
Az utolsó két tanítási napon iskolánk is részt vett a Szakképzési Centrum által kezdeményezett Projektnapokon. A napokat jól előkészített szervezési munka előzte meg, amelyet köszönünk minden résztvevőnek.

Cikk megjelenés: 2022-12-21 00:00:00 Utolsó frissítés: 2022-12-21 09:06:48

Szerteágazó palettát vonultattak fel iskolánk tanulóinak, amelyben fő szerepet kaptak az osztályfőnökök, szaktanárok. Hol is jártak tanulóink? Az alábbi összefolgalóból megtudhatjuk:

  • 10.D közszolgálati technikus osztályával látogatást tettünk a békéscsabai 14. Hadkiegészítő és Toborzó Irodában. A látogatásunk célja a tanulók ismeretbővítése volt. A látogatás keretein belül a bejárást követően egy igazán színvonalas és érdekes előadást hallgathattunk meg, melyet pályaorientációs beszélgetés követett. A tanulók ajándékokkal és élményekkel telve búcsúztak a toborzóirodától. Köszönettel tartozunk Braun Tibor Őrnagy Úrnak, aki a program megszervezésében segítséget nyújtott és a tanulóinkat örömmel fogadta.
  • 2022. december 16-án, pénteken a 10. D közszolgálati ügyintéző osztálya a békéscsabai mentőállomást látogatta meg, ahol egy igazán érdekes és egyben nagyon hasznos bemutatót láthattak. Megismerkedhettek a társszerv munkájával. Köszönettel tartozunk Ledzényi János Úrnak a mentőszolgálattól, aki nagyon hasznos és fontos bemutatóval készült a diákjaink számára. Köszönjük a mentőszolgálat munkáját!
  • 12.A osztályos diákjai és kísérő tanáraik (Kiss Ferenc, Kovács János és Dóczi Zita) gyárlátogatáson vettek részt a békéscsabai Hirschmann Car Communication Kft. szervezésében. A diákok érdeklődve hallgatták és figyelték a mérnökök által bemutatott érdekességeket, amelyek szervesen tanulmányaikhoz, későbbi hivatásukhoz tartoznak. Köszönjük a lehetőséget.
  • A 11.A osztályos Gépész tanulók a Csabametál Zrt-ben voltak üzemlátogatáson, ahol alumínium öntödét látthattak, illetve autóalkatrészeket gyártó sort, a dobozolással bezárólag.
  • A második napon december 16-án, gépészeink és tanáraik (Zuberecz-Tokár Ida, Szuromi Tímea, Dóczi Zita, Kondor Ivett) Budapestre utaztak, ahol egy tartalmas és felejthetetlen napot töltöttek. A délelőtt a szórakozás jegyében telt, ugyanis a VR Vidámparkba látogattak el, délután pedig a kultúráé volt a főszerep, a Nemzeti Színházban a János Vitéz című előadást tekintették meg. Élményekkel teli tértek haza, tavaszra újabb hasonló kirándulást terveznek a kollégák.
  • A Linamar Zrt. is kivette a részét a projektnapokból, összesen 150 tanulót (6 osztály) vezettek végig a békéscsabai LTH és PPM telephelyein. Informatikusaink és mechatronikusaink betekintést nyerhettek a robotok fontos szerepébe az egyes gyártási folyamatok alatt. Köszönjük a szervezést, koordinálást a Linamar Zrt. szervező csapatának.
  • 12.C osztályos informatikus tanulóink Gajda Judit osztályfőnők vezetésével, a békéscsabai Kollabor munkáiba is betekintést nyerhettek, ahol aktívan töltötték el a rendelkezésre álló időt. A környezettudatosság is kiemelt szerepet kapott az előadás során, megtekinthették a Mikrokert projekt eddigi eredményeit.
  • 11.C informatikus osztálya is ellátogatott a békéscsabai Kollabor Természettudományos Élményközpontba, ahol kreatív foglalkozásokon vettek részt a diákok. A Kollabor egy olyan alkotótér, ahol a fiataloknak lehetőséget biztosítanak kreativitásuk kibontakoztatására, a világ felfedezésére – kicsit másképp, mint az iskola falai között. Ezen a délelőttön az alkotótér széles palettájából most három területet próbálhattak ki a fiatalok: a lézervágást, a 3D nyomtatást és a videójáték készítést. Voltak diákok, akik korábban is jártak már a Kollaborban. Ők elmondták, hogy azért érezték jól magukat, mert ismerősként térhettek ide vissza, már-már „nosztalgikus” érzéseket keltett bennük a helyszín. Az a fiatal pedig, aki még nem járt itt, így nyilatkozott: „Szerintem jó volt ez a nap (az időjárást kivéve =) ), mert kicsit kreatívabb munkát végeztünk, és az én témámat haza is vihettem!” Maradt még felfedezni való a Kollaborban bőven, reméljük, folytatás következik.

Az összefoglalót olvasva hasznos és érdekes programok valósultak meg diákjaink számára. Köszönjük a koordinátorok munkáját, valamint az említett vállalatok, egyesületek hozzáállását is.

A projektnapokon készült képeket iskolánk hivatalos facebook oldalának galériájában lehet megtekinteni.Tartalom kulcsszavak