Békéscsabai SZC Nemes Tihamér Technikum és Kollégium


A 2023/24 es tanévben a Csernyánszky Imre Országos Középiskolai Pneumatika Verseny döntője a Szent József Katolikus Technikum és Gimnázium intézményében került megrendezésre.

Cikk megjelenés: 2024-03-25 00:00:00 Utolsó frissítés: 2024-03-25 19:05:31

A verseny március 21-23 között került megrendezésre, az első napon az ünnepélyes megnyitó alkalmával gyűlt össze a tekintélyes számú versenyző- és oktató sereg. A rendezvényen több, mint 100 fő vett részt.

Másnap a fiataloknak számára a megmérettetésen volt a fő hangsúly. A Nemes-GSZI csapatát alkotó Csatlós Tamás és Bátonyi Máté 8 órai kezdettel a gyakorlati feladatok megvalósításának állhatott neki, amelyre a szervezők két órát biztosítottak. Négy feladatot kellett volna megoldani az eredményes teljesítéshez. A nehézséget legfőképpen az okozta, hogy valós, "életbeli" pontozással értékelt a zsűri. Amennyiben egy-egy részfeladat hibátlan volt, maximális pontot kaptak a versenyzők, ha valami nem volt teljes, akkor a részfeladatra 0 pont járt.  Így fordult elő, hogy a döntőben részt vett 60 csapatból csak 2 csapat ugrotta meg a maximális pontszámot, a többiek elvéreztek egy-egy alfeladaton. A felkészült szakember-jelöltek az elméleti tudásukról is számot adhattak, a verseny gyakorlati része után. Ebben diákjaink már jobban szerepeltek, itt azonban külön-külön értékelték őket.

Legnagyobb sikerünket azonban a harmadik versenyszámban értük el, előre elkészített konfigurációkon szándékos hibát idéztek elő a Festo és SMC szakemberei, amelyeket minél hamarabb ki kellett javítaniuk. A feladat összetett, mivel mások által felépített rendszeren megtalálni a hibát nem egyszerű.

 

Ezt a feladatot sikerült nagyon hamar megoldaniuk, ebben a versenyrészben 3. helyezést értek el diákjaink, úgy hogy a Festo Hibadiagnosztika részben a leggyorsabbak voltak. Ennek köszönhetően Festo Magyarország által felajánlott különdíjat is sikerült elhozniuk.

 

Természetesen nem csak a versenyé volt a főszerepe, kísérőprogramként ellátogattunk a Samsung TV gyárába, ahol megtudhattuk, hogy naponta 30.000 TV kerül le a szalagról és indul is tovább Európaszerte, mivel nem raktároznak semmit a gyárban. Kísérő kollégák a verseny alatt szakmai programokon is megtekinthették, hogy merre fejlődik az ipar, milyen Ipar 4.0-ás eszközök és technológiák állnak rendelkezésre.

A versenyzőkat Papp János és Lopusnyi Pál készítette fel, köszönjük a munkájukat.

A verseny értékelésekor felhívták a figyelmet az ipar gyors fejlődésére, új technológiákra is, emiatt a verseny a továbbiakban Országos Középiskolai Pneumtaikai és Mechatronikai Verseny néven folytatódik, immáron 32. alkalommal.

Gratulálunk a versenyzőinknek!

 Tartalom kulcsszavak