Békéscsabai SZC Nemes Tihamér Technikum és Kollégium

A cikk több, mint 90 napja módosult, kérjük erre figyeljen!
Intézményünk a a Békéscsabai Szakképzési Centrummal karöltve épületenergetikai korszerűszítésre pályázott a KEHOP-5.2.10 számú főprojekt keretein belül.

Cikk megjelenés: 2020-04-30 00:00:00 Utolsó frissítés: 2020-04-30 15:30:25

A projekt keretében sor kerül Intézményünk a Békéscsabai SZC Nemes Tihamér Gépészeti, Informatikai és Rendészeti Szakgimnáziuma és Kollégiumának Trefort utcai Kollégiumának korszerűsítésére. A kollégium épülete az 1970-es években épült. Az épület minden területen erősen rászorul a felújításra és az energetikai korszerűsítésre.

A kollégium B épülete egy háromszintes tömbből áll, mely jellemzően vasbeton vázas szerkezetű, blokktégla falazó elemből készült vázkitöltő falazattal. Az épület lapostetős. A nyílászárók egyszárnyú műanyag ablakok, illetve műanyag- és acélszerkezetű ajtók jellemzik.

A pályázat keretein belül az energetikai korszerűsítés az alábbi elemekből áll össze:

Nyílászáró csere

A régi ablakok teljes cseréje történik meg korszerű, háromrétegű üvegezéssel ellátott nyílászárók beépítése által 117 m2 felületen.

Homlokzati szigetelés

Az épület a teljes homlokzaton 150 mm vastag EPS utólagos szigetelést kap, üvegszövetháló erősítéssel 1103 m2-en. A lábazatra 60mm XPS szigetelés kerül. 

Lapostető szigetelés

A tetőre 2x100mm lépésálló EPS szigetelés került tervezésre 731 m2-en. A kialakítandó lapostető csapadékvíz elleni szigeteléssel van tervezve.

Bádogos szerkezetek

A nyílászárók párkánya acél síklemez kivitelű. Ugyanilyen jellegű bádogozás készül a meglévő attikabádogozás bontását követően.

Napelemes rendszer kialakítása

A korszerűsítés egyik fontos eleme a megújuló energia hasznosítása is, melyet a lapostető felületére elhelyezett 79 darab dél felé tájolt 40°-os dőlésszöggel elhelyezett napelemtábla biztosít. Teljesítményük 20kW.

A fent felsorolt komplett korszerűsítés végrehajtásával jelentős fenntartási költségmegtakarítás érhető el, valamint az épület így megfelel a korszerű energetikai követelményeknek is.

Pályázati adatlap:

Projekt címe: Békéscsabai SZC Nemes Tihamér Gépészeti, Informatikai és Rendészeti Szakgimnáziumának és Kollégiumának épületenergetikai fejlesztése
Projekt azonosítószáma: KEHOP-5.2.10-16-2018-00183
Támogatás összege: 105 810 580 ft.
Támogatás intenzitása: 100 %
Projekt megvalósítás kezdete: 2019.06.01
Projekt megvalósítás befejezése: 2020.05.31
Projekt státusza: folyamatban
Projekt rövid leírása: A Kollégium B épületének nyílászáró cseréje, homlokzati szigetelése, lapostető szigetelése, bádogos szerkezetek cseréje, napelemes rendszer kialakítása.
Projekt közvetlen célja: A hazai épületállomány műszaki és energetikai hatékonyságának javítása. Energia megtakarítási lehetőség javítása. Az épületek hőtechnikai adottságainak javítása. Napelemek alkalmazása hálózati, vagy autonóm (hálózatra nem kapcsolódó) villamosenergia-termelés céljából.

Néhány kép a projekt keretein belül (több kép található facebook galériánkban ITT):

 

 

 

A megvalósítás kezdete

A megvalósítás közben

Az eddig elkészült fejlesztés

 Tartalom kulcsszavak