Békéscsabai SZC Nemes Tihamér Technikum és Kollégium

A cikk több, mint 90 napja módosult, kérjük erre figyeljen!
Intézményünk a Békéscsabai Szakképzési Centrummal karöltve épületenergetikai korszerűsítést valósított meg a KEHOP-5.2.10 számú főprojekt keretein belül.

Cikk megjelenés: 2020-06-01 00:00:00 Utolsó frissítés: 2020-11-26 15:16:43

A projekt keretében sor került intézményünk, a Békéscsabai SZC Nemes Tihamér Gépészeti, Informatikai és Rendészeti Szakgimnáziuma és Kollégium Trefort utcai kollégiumának korszerűsítésére. A kollégium épülete az 1970-es években épült. Az épület minden területen erősen rászorult a felújításra és az energetikai korszerűsítésre.

A kollégium B épülete egy háromszintes tömbből áll, mely jellemzően vasbeton vázas szerkezetű, blokktégla falazó elemből készült vázkitöltő falazattal. Az épület lapostetős. A nyílászárók egyszárnyú műanyag ablakok voltak, illetve műanyag- és acélszerkezetű ajtók jellemezték.

A pályázat keretein belül megvalósult energetikai korszerűsítés az alábbi elemekből áll össze:

Nyílászáró csere

Megtörtént a régi ablakok teljes cseréje korszerű, háromrétegű üvegezéssel ellátott nyílászárók beépítése által 177 m2 felületen.

Homlokzati szigetelés

Az épület a teljes homlokzaton 150 mm vastag EPS utólagos szigetelést kapott, üvegszövetháló erősítéssel 1103 m2-en. A lábazatra 60 mm XPS szigetelés került. 

Lapostető szigetelés

A tetőre 2x100 mm lépésálló EPS szigetelés került 731 m2-en. A kialakított lapostető csapadékvíz elleni szigeteléssel lett ellátva.

Bádogos szerkezetek

A korábbi attikabádogozás bontását követően a nyílászárók párkánya újra acél síklemez kivitelű lett.

Napelemes rendszer kialakítása

A korszerűsítés egyik fontos eleme volt a megújuló energia hasznosítása is, melyet a lapostető felületére elhelyezett 72 darab dél felé tájolt 40°-os dőlésszöggel elhelyezett napelemtábla biztosít. Teljesítményük 20 kW.

 

A fent felsorolt komplett korszerűsítés végrehajtásával jelentős fenntartási költségmegtakarítás érhető el, valamint az épület így már megfelel a korszerű energetikai követelményeknek is.

Pályázati adatlap:

Projekt címe: Békéscsabai SZC Nemes Tihamér Gépészeti, Informatikai és Rendészeti Szakgimnáziumának és Kollégiumának épületenergetikai fejlesztése
Projekt azonosítószáma: KEHOP-5.2.10-16-2018-00183
Kedvezményezett neve: Békéscssabai Szakképzési Centrum
Megvalósítási helyszín: Békéscsaba, Trefort u. 2.
Támogatás összege:
105 810 580 Ft
Támogatás intenzitása: 100 %

Projekt megvalósítás kezdete: 2019.06.01.
Projekt megvalósítás befejezése: 2020.05.31.
Projekt státusza: befejezett
Projekt rövid leírása: A Kollégium B épületének nyílászáró cseréje, homlokzati szigetelése, lapostető szigetelése, bádogos szerkezetek cseréje, napelemes rendszer kialakítása.
Projekt közvetlen célja: A hazai épületállomány műszaki és energetikai hatékonyságának javítása. Energia megtakarítási lehetőség javítása. Az épületek hőtechnikai adottságainak javítása. Napelemek alkalmazása hálózati, vagy autonóm (hálózatra nem kapcsolódó) villamosenergia-termelés céljából.

Néhány kép a projekt keretein belül (több kép található facebook galériánkban ITT):

A megvalósítás kezdete

 

 A megvalósítás közben

 


 

 A végeredmény

 Tartalom kulcsszavak