Békéscsabai SZC Nemes Tihamér Technikum és Kollégium


Elérkeztünk a második gyertya meggyújtásához az Adventi-koszorúnkon. Ez azt is jelenti egyúttal, hogy még két vasárnap van vissza karácsonyig. Virtuálisan iskolánkban is felélesztettük a második lángot.

Cikk megjelenés: 2020-12-06 00:00:00 Utolsó frissítés: 2020-12-06 17:30:54

Advent a keresztény kultúrákban a karácsonyt megelőző várakozás időszaka, az azt megelőző négy vasárnap. Az advent szó jelentése „eljövetel”, a latin „adventus Domini” kifejezésből származik, ami annyit tesz: „az Úr eljövetele”. 

Advent változó ünnep, első vasárnapja minden évben más időpontra esik. Az advent időpontjának kiszámítása nem ördöngösség, mindig a november 27. és december 3 közé eső vasárnap.

A mai adventi koszorú ősét Johann H. Wichern német evangélikus lelkész készítette Hamburgban a XIX. században. Egy fenyőkkel díszített, felfüggesztett szekérkeréken 24 fehér gyertyát helyezett el, minden adventi napra egyet-egyet.
 
Manapság az adventi koszorú általában fenyőágból és egyéb örökzöldekből készül, amelyet négy gyertyával díszítenek. A gyertyák szimbolikus tartalommal bírnak, az első gyertya a hit szimbóluma, a második (most gyújtjuk meg) a reményt jelképezi. 
 
Egy kis matekot is hozunk a történetbe, mégpedig a gyertyák számával: Az adventi koszorúkra négynél több gyertya is kerülhet, de a számuk mindenképp néggyel osztható legyen. Ha nyolc gyertyát rakunk, akkor párosával kerüljenek a gyertyák egy más mellé, tizenkét gyertyánál pedig négy darab hármas csoportot képezzünk.

 Tartalom kulcsszavak