Békéscsabai SZC Nemes Tihamér Gépészeti, Informatikai és Rendészeti Szakgimnáziuma és Kollégiuma


Lezárult az NTP-MTTD-18 számú 3D tervezés, 3D nyomtatás a filmkészítés szolgálatában című pályázat.

Cikk megjelenés: 2019-07-30 00:00:00 Utolsó frissítés: 2019-09-08 23:38:04

Iskolánkban a 2018-2019-es tanévben 3D tervezés, 3D nyomtatás a filmkészítés szolgálatában című projekt valósult meg 20 fő tehetség ígéret részvételével, 3 fő pedagógus segítségével, a Nemzeti Tehetség Program keretében, az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával.

A pályázat főprogramja a munkaterv szerinti időpontokban és rendszerben lefolyt 60 órás foglalkozás sorozat volt. A tanulók a főprogram során szembesültek tehetség mivoltukkal és az iskolai munkától különböző módon jutottak új ismeretekhez. Szoftveres (3D-s tervezés, 3D szeletelés, filmkészítés, filmvágás stb.) és hardveres (3D nyomtató összeszerelése, kalibrálása, 3D nyomtató és 3D toll működtetése) ismeretekkel is gazdagodtak miközben a tehetségfejlesztés állt középpontban mindvégig.

Április 10-11-én a tanulók szakmai kirándulásra utaztak. A kirándulás első napján Budapesten a Makerspace-ben vettek részt két interaktív és különleges műhelymunkán melyek címe: Bevezetés a mikroelektronikába, az irodalmon keresztül, illetve 3D nyomtatás és a földrajz. Ezt követően a Hadtörténeti Múzeumba látogattak el a tanulók. Az estét Duna parti séta és szakmai beszélgetés zárta. Másnap délelőtt Etyekre utazott a csapat a Korda filmstúdióba. Színvonalas körbevezetés során a tanulók sok filmes kelléket láttak, megismerkedtek a professzionális filmkészítés lépéseivel, és valódi díszletek között lépdelhettek. Erről filmet is készítettek a tanulók. A haza úton szabadon választható program volt a Szolnoki repülőgép múzeum körbejárása.

A kirándulás után folytatódott a főprogram, amely során a tanulók élménybeszámolót is írtak. Ezt egy prospektusban összegezték.

Végül júniusban a diákok Digitális technika és robotika a filmművészetben című 10 órás foglalkozáson vettek részt, amely segített nekik további ismeretekhez jutni és szintetizálni az egész éves tevékenységsorozatot.

A projekt során elkészült rövidfilmek és a brossúra linkje lent megtalálható, az elkészült 3D nyomtatott tárgyak pedig megtekinthetőek az iskolában.

A projekt azonban lezárultával sem ér véget, hiszen a kialakított tehetségfelkutató metódus az új tanévekben is használható lesz, a már felfedezett tehetségek fejlődésének segítése folytatódik, a beszerzett eszközök pedig hozzá fognak járulni a diákok ismereteinek gyarapodásához és az iskola céljainak megvalósulásához.

 Rövidfilmek:

 


Tartalomhoz kapcsolódó dokumentumok

Résztvevők beszámolója brossúraTartalom kulcsszavak