Békéscsabai SZC Nemes Tihamér Technikum és Kollégium

A cikk több, mint 90 napja módosult, kérjük erre figyeljen!
Iskolánk végzős rendészeti tanulói 2021. november 8-án Orosházán, a Készenléti Rendőrség bemutatóján, toborzásán vettek részt.

Cikk megjelenés: 2021-11-10 00:00:00 Utolsó frissítés: 2021-11-09 20:14:46

A Készenléti Rendőrség Magyarországon a rendőri csapaterőt képviselő, általában katonailag szervezett és kiképzett rendőri egység elnevezése. Jelmondata: „Egység, Hűség, Becsület”.

Az általános tájékoztatás, a KR szervezeti felépítésének bemutatása után a kadétok ki és felpróbálhatták azokat az eszközöket, ruhákat melyeket a bevetések, a mindennapi munka során használni kell.

Magyarországon tömegrendezvények, demonstrációk, futballmeccsek, koncertek biztosítására és rendőri egységek megerősítésére veszik igénybe a Készenléti Rendőrséget. Feladata a közrend védelme, és a közbiztonság fenntartása, a tömegrendezvényeken jelenlévők védelme, szükség esetén erőszakossá vált tüntetések feloszlatása és a jogellenes cselekményeket végző személyek kiemelése a tömegből.

A csapaterős egységek tagjai általában speciális testvédő öltözettel vannak ellátva, mint például a védősisak, a műanyagpajzs, a testvédő ruha, a tonfa és a kardlap. A Készenléti Rendőrség tagjainak bevetési (gyakorló) egyenruhájáról, illetve járművei színéről is felismerhetők:

  • tányérsapkát nem viselnek
  • bevetési pilotka sapkájuk bordó színű
  • bal felkarjukon bordó színű karszalagot viselnek
  • felsőruhájuk hátoldalán a "POLICE" felirat felett "KÉSZENLÉTI RENDŐRSÉG" felirat olvasható
  • járműveik fehér helyett ezüstmetál fényezésűek

Körbevezettek az egész komplexumon Bennünket, és megtudtuk hogy 2019. április 3-án adták át a Készenléti Rendőrség Kelet-magyarországi Határrendészeti Igazgatóság Határvadász Bevetési Főosztály III. XXIV. Határvadász Bevetési Osztály elhelyezésére szolgáló új épületegyüttest. Az összesen 7747 m² hasznos alapterületű elhelyezési objektumot két épület átalakításával és bővítésével, valamint egy új épület megépítésével alakították ki. Az épületegyüttesben 107 kétfős és 4 négyfős, összesen 111 elhelyezési körlet, valamint 74, ugyancsak két fő elhelyezésére szolgáló hozzátartozós lakóegység van. Itt találhatóak továbbá a határvadász bevetési osztály szolgálati helyiségei, irodái, kiszolgáló helyiségei, fegyverszobái, valamint egy, a XXI. század elvárásainak megfelelő kondicionálóterem is. Megtekinthettük a gépparkot is, a tanulók beülhettek azokba a gépjárművekbe, melyeket a bevetések, a napi szolgálat során használnak.

Nagyon köszönjük a lehetőséget Nagy Gyula alezredes úrnak ezért a színvonalas lehetőségért.

Az eseményen készített képek hivatalos facebook oldalunk galériájában tekinthetők meg.Tartalom kulcsszavak