Békéscsabai SZC Nemes Tihamér Technikum és Kollégium


Pénteken került megrendezésre a VI. BSZC Nemes-Linamar Országos Robotverseny, amelyre 31 csapat nevezett két kategóriában. Az idei évben tereprész is nehezítette a versenyzőket.

Cikk megjelenés: 2024-03-04 00:00:00 Utolsó frissítés: 2024-03-06 16:07:15

A verseny az idei évben "csak" egy napon került megrendezésre. A megnyitóra reggel került sor, ahol Parászka Tibor - Linamar Hungary Zrt. képviseletében - elmondta, hogy a robotika és automatizálás fontos szerepet tölt be az iparban, és lassan a mindennapi életünkben is. Kiemelte a felkészítő tanárok szerepét, akik felkeltik az érdeklődést a téma iránt, valamint útmutatást adnak a tanulóknak.

Tusjak Brigitta a verseny szakmai felelőse ismertette a szabályokat, amelyet könnyű értelmezni: az elkészített robotok minél hamarabb érjenek célba úgy, hogy a pályán maradjanak, minderre három "éles" lehetőségük van a csapatoknak. Tesztelési lehetőség viszont korlátlan mennyiségben rendelkezésre állt a verseny- és a tesztpályán is. 

A végül 29 megjelent csapat tagjai többek között Debrecenből, Budapestről, Hódmezővásárhelyről, Kecskemétről, Hajdúböszörményből,  partneriskolánkból - a szlovákiai - Trencinből, valamint Békéscsabáról  (Belvárosi Gimnáziumból és a Nemesből) érkeztek.

A megnyitó után indulhatott a robotok felkészítése a pályára,  tesztelés, valamint az éles futamok elindítása. A csapatok változó taktikával használták el a rendelkezésre álló három időlehetőséget, nehézség volt az idei évben egy emelkedő, majd az utána következő kavicságy. 

Az eredményhirdetésre a pénteki nap zárásaként került sor, ahol a díjazottak a Linamar Hungary Zrt, Békéscsaba városa,  valamint a Békéscsabai Szakképzési Centrum ajándékcsomagjait vehették át. Külön díjazott - mindkét kategóriában - az első helyezett csapatok felkészítői voltak, akik a Toplaptop Kft. és a Szakképzési Centrum ajándék csomagjait vehették át.

Szlovákiából érkező tanulók és a kísérő oktatók itt tartózkodásuk alatt megtekinthették Békéscsaba városát, a Stones Étterem és Pizzéria támogatásával belekóstolhattak a magyar ízekbe, másnapi ebédjük pedig a Szlovák Étterem felajánlásával az általuk ismert - nekik - hazai ízek voltak.

Köszönjük a versenyzőknek és felkészítő tanáraiknak a részvételt, reméljük hasznos tapasztalatokkal hagyták el iskolánkat.

Eredmények:

 Általános iskolai kategória:

 I. helyezett: Collingwood Edvárd, László Tibor (Big-E.T.) [00:20,84]

 II. helyezett: Molnár Máté, Polyák Ádám (V-SMART) [00:25,02]

 III. helyezett: Ujfalusi Bálint, Magdics János Dávid (VPAI-ROB-I) [00:25,70]

 

Középiskolás kategória:

 I. helyezett: Tar Márton, Tóth Csaba (Tarkovskaya) [00:29,68]

 II. helyezett: Molnár Bence, Kincses István (Nasa Engineers) [00:30,45]

 III. helyezett: Baukó Bence, Kun Ágoston (LEGO-las) [00:31,77]

 

Különdíjban részesült Obuch László valamint Oláhné Flinta Mariann és Oláh Tibor felkészítő tanárok.

 

Cikkek a versenyről:

 

Képgaléria az iskolai Facebook oldalon ITT.

 

 

 Tartalom kulcsszavak