Békéscsabai SZC Nemes Tihamér Gépészeti, Informatikai és Rendészeti Szakgimnáziuma és Kollégiuma


Március 8-9-én került megrendezésre a III. BSZC Nemes-Linamar Lego robotverseny, amelyre az ország több pontjáról - sőt Szlovákiából is - érkeztek versenyző csapatok.

III. BSZC Nemes-Linamar Lego Robotverseny - MegnyitóA pénteken megtartott megnyitón a robotok fontosságát hangsúlyozták a szervezők, mind a mindennapok során, mind az automatizálási ipari folyamatokban. A diákoknak olykor hobbiként, olykor kihívásként kezdetben a Lego robotok programozása ad hasznos és tanulságos időtöltést.

Az idei versenyen két kategóriában lehetett az eddig megszerzett tudást kipróbálni. A kétfős csapatok tagjai Békéscsabáról, Budapestről, Debrecenből és a szlovákiai Trencsényből érkeztek. 

Szumo kategóriában a lego robotoknak viszonylag rövid időn belül kellett egymást kilökniük a harctérről.

Ebben a kategóriában 8 csapat indult, amely a pénteki selejtezős nap után 4 csapatra fogyatkozott. A szombati döntőben a 4 csapat a délelőtti szerelés/programozás után 9:30 órai kezdettel nekiálltak a mindent eldöntő körmérközésekre.

A döntő (másik kamera)

A döntő mérkőzések egy másik kameraállásból.

Közzétette: Nemes Tihamér Gépészeti, Informatikai és Rendészeti Szakgimnázium és Koll. – 2019. március 9., szombat

 

A Szumo kategória körmérkőzései után az alábbi eredmény született:

1. Hókotrós Megatím (Bombitz Bálint és Kónya Szabolcs) [Békéscsaba]

2. pumpedupkids (Kun Sándor és Megyeri Dániel) [Békéscsaba]

3. Torpedó (Szabó Szabolcs és Ignát Péter) [Debrecen]

 

III. BSZC Nemes-Linamar Országos Robotverseny - DöntőA Robottervezés- és programozás kategóriában 9 csapat vágott neki - a verseny ideje alatt először látott - pályának. A pályán az elkészített lego robot gyorsasága és pontossága is számított, az egy-egy alfeladat elvégzése során elvesztegett értékes tizedmásodpercek sokat számítottak a végső elszámolás során.

A pénteki selejtezőben két csapat lemorzsolódott, így a szombati döntő napján 7 csapat próbálta meg a nehezített pályát minnél több ponttal letudni. Sok kreatív ötletet láthattunk az egyes megvalósítások során. 

A Robottervezés- és programozás kategóriában az alábbi sorrend alakult ki a versenyzők között:

1. Gyerekakadémia-Újbudai Robotok 2 (Tarjányi László és Kiss Botond) [Budapest]

2. Pech-Men (Kucsma Tibor és Erdős Áron) [Békéscsaba]

3. Gyerekakadémia-Újbudai Robotok 2 (Deák Csongor és Kutas-Vereng Mátyás) [Budapest]

 

Az országos versenyek megfelelő helyszínei a felkészítő tanárok szakmai tapasztalatcseréjének, a diákok pedig "külső" helyszínen is megmérettethetik tudásukat. Egy-egy verseny életreszóló tapasztalatokat és élményt jelenthet a versenyzőknek és kísérőiknek egyaránt. A versenyt több érdeklődő is megtekintette, érdeklődő általános iskolások érkeztek Orosházáról, Békéscsabáról, de találkozhattunk középiskolásokkal is.

Amíg a bírák pontoztak, addig a versenyzők és kísérőik megtekinthették a Linamar Hungary ZRt. békéscsabai telephelyén lévő ipari robotokkal felszerelt automatizálási gyártósorát, betekintést engedve az automatizálás korszerű jelenébe.

Az eredményhirdetésen fő támogatónk - a Linamar Hungary ZRt. jóvoltából - értékes nyereményekhez juthattak hozzá a versenyzők, akik reméljük jó érzéssel távoztak az idei versenyről.

Fő partnerünk mellett a rendezvény támogatója volt továbbá a Békéscsabai Gyermekélelmezési Intézmény is, akiknek a megfelelő energiapótlást (reggeli/ebéd/vacsora) köszönhették a versenyzők.

Az eseményről képek a hivatalos facebook oldalunk albumaiban találhatóak:

Jövőre is várunk szeretettel minden érdeklődőt a IV. BSZC Nemes-Linamar Országos Lego Robotversenyen.

III. BSZC Nemes-Linamar Országos Robotverseny - Csoportkép 

Kapcsolódó média megjelenések:

Békés megyei hírportál

Csaba TV videós beszámolója 

tv7 videós beszámolója

 

 Összefoglaló videó Szabó Richárd volt tanulónk szemévelTartalom kulcsszavak