Békéscsabai SZC Nemes Tihamér Technikum és Kollégium


A 2021/2022-es tanév középfokú felvételi eljárásban való résztvétellel kapcsolatos információkat olvashatja a kedves érdeklődő ebben a bejegyzésben.

Cikk megjelenés: 2020-10-03 00:00:00 Utolsó frissítés: 2021-02-18 16:00:56

2021/2022-ES TANÉVRE FELVÉTELIZŐK FIGYELMÉBE AJÁNLJUK!

ISKOLAI NYÍLT NAPOK - Járványügyi helyzetre való tekintettel ELMARAD

 2021/2022-ES TANÉV TUDNIVALÓI

Békéscsabai Szakképzési Centrum Nemes Tihamér Technikum és Kollégium
OM: 203029/002

 • 5 éves technikusi képzés
 • Az érettségi vizsgába ötödikként a technikus vizsga eredménye kerül beszámításra
 • Szakiránynak megfelelő felsőoktatási továbbtanulás esetén többletpont adható

 

A 2021/2022-ES TANÉV TANULMÁNYI TERÜLETEI

Belső kód Tanulmányi terület Megszerezhető szakma
Ágazati besorolás Megnevezése
0101 Gépészet Gépgyártás-technológiai technikus
(507151006)
0102 Specializált gép- és járműgyártás Mechatronikai technikus
(507141912)
0103 Informatika Szoftverfejlesztő és -tesztelő
(506131203)
0104 Informatikai rendszer- és alkalmazás-üzemeltető technikus
(506121202)
0105 Rendészet és közszolgálat Közszolgálati technikus (rendészeti szakirány)
(504131801)

A KERETTANTERVEN FELÜLI, SZABADON VÁLASZTHATÓ TANÓRAI FOGLALKOZÁSOK

Tantárgy Évfolyam Heti óraszám
Angol nyelv emelt szint 11-13 2
Matematika emelt szint 11-12 2
Szakmai tantárgyak emelt szint 11-13 2

TOVÁBBI FONTOS INFORMÁCIÓ

 •  A gépészet vagy informatika ágazati képzésre jelentkezők kollégiumi elhelyezkedésében segítünk, ebédet az iskola menzáján igény szerint biztosítunk
 •  ECDL bizonyítvány megszerzését biztosítjuk
 •  Cisco IT Essentials és Cisco CCNA Routing & Switching, Cisco CCNA Security valamint Cisco CCNA Cybersecurity Operations vizsgalehetőség 
 •  Ingyenes nagy sávszélességű Internet-hozzáférés
 •  Ingyenes könyvtárhasználat, könyv, CD, DVD kölcsönzési lehetőség
 •  A legismertebb számítástechnikai szaklapok, magazinok a könyvtárban
 •  Több mint 250 db tanulói számítógép
 •  Iskolarádió, diákstúdió, multimédia-stúdió
 •  Nagy választékkal rendelkező büfék
 •  Aktív diákélet (Gépész Diák Szervezeti tagság)
 •  A heti testnevelés órák mellett ingyenes, délutánonkénti sport lehetősége (kosárlabda, labdarúgás, atlétika, testépítés, csocsó)
 •  Az iskola könnyen megközelíthető, 5 perc gyaloglással a MÁV vagy a DAKK pályaudvartól (lsd. térkép)

Útvonal a GSZI-be

A FELVÉTELI ELJÁRÁS RENDJE

Nincs külön felvételi vizsga, a Békéscsabai SZC Nemes Tihamér Technikum és Kollégiumába az általános iskolai tanulmányi eredmények alapján lehet bekerülni.

A jelentkezési lapokat 2021. február 19-ig kell elküldeni középiskolánknak, melyen kérjük feltüntetni a tanulmányi eredményeket.

A jelentkezési lapon mindegyik belső kód feltüntethető. Valamennyi tanulmányi területre fiúk és lányok jelentkezését egyformán várjuk.

A gépészeti, illetve mechatronikai képzésben résztvevő tanulók egészségügyi alkalmassági vizsgálaton 2021. március 1-én, a közszolgálati képzésben résztvevő tanulók fizikai és pszichikai alkalmassági vizsgálaton és elbeszélgetésen vesznek részt 2021. március 2-3-án beosztás szerint (értesítést kapnak a tanulók).

!!!VÁLTOZÁS!!! A közszolgálati képzésre jelentkezők a járványügyi helyzet miatt csak orvosi alkalmassági vizsgálaton vesznek részt, a fizikai és pszichikai elbeszélgetés nem kerül megrendezésre.

Sajátos nevelési igényű tanuló, illetve a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézségekkel küzdő tanuló esetében szükséges a szakértői és rehabilitációs bizottság vagy a nevelési tanácsadó szakértői véleményének, valamint a speciális körülmények, ill. eszközök igénylésére vonatkozó kérelemnek a csatolása a jelentkezési laphoz. A szakértői és rehabilitációs bizottság vagy a nevelési tanácsadó javaslatának megfelelően biztosítjuk a hosszabb felkészülési időt, lehetővé tesszük az iskolai tanulmányok során alkalmazott segédeszköz (pl. számítógép) alkalmazását, ill. az írásbeli számonkérést szóbeli számonkéréssel váltjuk fel. Matematikai és logikai kompetenciák értékelése alól felmentett tanulók gépészet vagy informatika ágazati, testnevelés alól felmentett tanulók rendészet és közszolgálat ágazati képzésre való jelentkezését nem fogadjuk el!

FELVÉTELI PONTOK SZÁMÍTÁSA

Az általános iskolai tanulmányi eredmények alábbi elvek szerinti összegzésével, sorba rendezésével: (maximum 100 pont)

 

 • Matematika: 7. osztályban az év végén elért osztályzat háromszorosa plusz a 8. osztály félévi osztályzat kétszerese (max.3x5+2x5=25 pont)
 • Magyar nyelv és irodalom (átlaga): 7. osztályban az év végén elért osztályzat háromszorosa plusz a 8. osztály félévi osztályzat kétszerese (max.3x5+2x5=25 pont)
 • Bármely tanult, élő idegen nyelv: 7. osztályban az év végén elért osztályzat háromszorosa plusz a 8. osztály félévi osztályzat kétszerese (max.3x5+2x5=25 pont)
 • Kötelezően választható tantárgy (fizika, kémia, biológia, számítástechnika, informatika, történelem, természetismeret tantárgyak közül a legjobb): 7. osztályban az év végén elért osztályzat háromszorosa plusz a 8. osztály félévi osztályzat kétszerese (max.3x5+2x5=25 pont)

 

A Békéscsabai SZC Nemes Tihamér Techikum és Kollégium  
2021. március 16-ig a www.nemesgszi.hu weboldalon teszi közzé ideiglenes felvételi jegyzékét, továbbá 2021. április 30-ig megküldi a felvételi eredményéről szóló hivatalos értesítést a jelentkezőknek.

BEIRATKOZÁS: várhatóan 2021. JÚNIUS 22. [módjáról a későbbiekben honlapunkon adunk tájékoztatást]

RENDÉSZETI KOLLÉGIUM

Az iskola közvetlen szomszédságában lévő Rendészeti Kollégiumban a közszolgálati technikusok kötelező - a békéscsabai tanulókra is vonatkozó - bentlakásos képzéséhez biztosítunk a diákoknak szállást.

Jól felszerelt intézményünkben a napi háromszori étkezést (reggeli, ebéd és vacsora) helyben kapják a tanulóink.

Tanulóinkat intézményünkben egy fokozott társadalmi érdeklődésre számot tartó szakmára készítjük fel. Szakképzésünk folyamatában arra törekszünk, hogy a rendészeti szervek részére szakmailag és erkölcsileg jól felkészült, a későbbiekben szakszerűen, jogszerűen, határozottan és kulturáltan intézkedő, a törvényes rendet védelmező, és az állampolgárok biztonságát garantáló szakembereket képezzünk.

A kollégium tanulói az 5 éves képzés végén technikusi vizsga keretében szerzik meg a közszolgálati technikus végzettséget, melynek birtokában beiratkozhatnak az 1 éves szakképzésére, ahol rendőr tiszthelyettes lehet belőlük. Az 1 éves rendőr tiszthelyettes képzés iskolánkban nem indul, partnerintézményeinkben fogadják nálunk végzett tanulóinkat.

A rendészeti képzés a Belügyminisztérium és a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság támogatásával valósul meg.

Nagy hangsúlyt fektetünk a nevelésre, a pályaorientációra, a szakmai képzésre, amelyek szükségesek a komplex rendészeti munka magas színvonalú ellátásához. Kollégiumunkról további részletek a nemesgszi.hu/kollegium oldalon találnak.Tartalom kulcsszavak