Békéscsabai SZC Nemes Tihamér Technikum és Kollégium


Iskolánk 15 tanulója és 2-2 oktatója vesz részt Az Erasmus+ program keretein belül nemzetközi szakmai gyakorlaton, amely a "Nemes diákok külföldi szakmai gyakorlata" nevet kapta.

Cikk megjelenés: 2022-05-02 00:00:00 Utolsó frissítés: 2022-05-02 13:45:22

A napi rövid közösségi médiába feltöltött beszámolók után, most következzen egy hosszabb összegzés a program első feléről.

A hosszú utazást követő első napon délelőtt, gyorsan elkezdtünk ismerkedni a lakóhelyünkkel, ami egy igen nagy területű camping (Camping Milano - Camping village citta di Milano), ahol apartmanházakban vagyunk elszállásolva. Gyönyörű napos időre ébredtünk, majd egy rövid eligazítás után a reggeliket és a napi élelmezést porcióztuk. Egy kis infót gyűjtöttünk, majd a közeli, boltba mentünk, hogy feltérképezzük az árakat, a kínálatot, valamint a legszükségesebb dolgokat megvegyük. Szükség is volt rá, mert Olaszországban más hagyományokkal rendelkezik a reggeli, mint nálunk itthon. Vigyor . Még aznap déltől kezdődött a nagy tájékoztató, amit az Evolvo munkatársai tartottak, ahol tanulóink megtudták, pontosan kinek mi lesz a feladata és hol lesz a gyakorlati munkahelye.

Mint kiderült az egyik csapat, 3 tanulóval az RV SRL-hez, a második csoport 4 fővel a Vectoreailsm Studio-hoz került, míg a rendész tanulóink a teljes Camping területén, a G&D Camping SRL-nél láttak el járőrszolgálati és területellenőrzési és biztosítási feladatokat, váltott műszakban.

A déltől közel 15.00-ig tartó tájékoztató, egyeztetés majd a három szakterület minden felmerülő kérdése után elindultunk megnézni az elég összetett milánói tömegközlekedést (ATM). Az első nagyobb megállóhely a méltán híres San Siro stadion mellett van, itt kell a metróra átszállni első alkalommal, a mechatronika és gépész ágazatban gyakorlatot teljesítőknek. Egy két átszállás majd rövid séta után érkeznek majd meg - egy laza óra múlva - a munkahelyükre. Komoly feladat már ez is egy ekkora városban, mint Milánó! Visszatérve a szállásra, a csapat két részre bomlott, hiszen a rendészeti gyakorlat terület bejárása történt 17.00-tól 18.00 utánig.

 A harmadik napon már rendesen belecsaptak a közepébe a tanulók. A reggelit követően, a kora délelőtti órakban indult el az első három fős csoport a gyakorlati helyére. Munkaruhával és minden aznapra szükség eszközzel egy jó órás tömegközlekedés után, délután 16:00-ig a gyakorlaton voltak, ahol CNC gépkezeléssel kezdték meg a munkát. A következő, 4 fős laptopokkal felszerelt brigád még a szállásunkon megebédelt, majd nekiindult Milánó szinte másik végébe, hogy megkezdje a nagyon izgalmas és kreatív gyakorlatát. Lézervágóhoz előkészítést, valamint 2D és 3D feldolgozást is alkalmazva tevékenykedtek. A napközbeni nyugalom után, a harmadik, rendészeti egység tagjai már az esti, váltott beosztás szerinti, egymást követő járőrszolgálatra készültek. Az egész camping,  apartmanházak területén és környékén, 4 órás váltásokkal terület ellenőrzési és biztosítási feladatokat láttak el. Így a harmadik napra már láttuk, hogy a szervezők által biztosított napi háromszori étkezés ugyan megfelelő mennyiségű, de kissé egyhangú, így az aznapi vacsorát egy pár klasszikus olasz pizzával egészítettük ki.

A szakmai gyakorlaton kívül, a szabadidőben is nagyon sok szép dolgot találni a közvetlen közelben is. Csodálatos, modern és igazán klasszikus építészeti megoldásokkal, valamint meglepő dolgokkal találkoztunk.

A követező napon igazoltuk azt, hogy van olyan, amikor a 24 órás nap 26 óra munkával telik! Hogy lehet ez? Úgy, hogy a tanulóink gépész csapata, ma reggel 8-kor indult a gyakorlati munkahelyre, ahol 16:00 magasságában fejezték be a CNC gépek melletti munkájukat. Martak, fúrtak, beállítottak, sok sok legyártott munkadarab után el is fáradtak.

A mechatronikus csapatunk speciális feldolgozási és elemzési feladatot kapott, amit a szállásunk melletti kifejezetten a csoportunknak fenntartott meeting teremben, online kapcsolaton keresztül, az iskola által biztosított laptopok segítségével végeztek, és végeznek majd holnap is. (Itt szeretnék köszönetet mondani Pelyva Ádám rendszergazda kollégánknak, aki elég komoly átszervezés után sikeresen megoldotta, hogy a három hétben a tanulóknak biztosított legyen a laptop!) Az elkészülő dokumentumokat használták munkájuk során.

Mivel minden munkatevékenységet dokumentálni szükséges, a munkanaplókat is szorgosan töltötték a tanulók. Természetesen erre is informatikai és mobileszközöket használtunk, amelyek segítségével a felhőben szerkeszthették a munkanaplót vagy oda töltötték fel. Érdekesség, hogy mire a két csapat végzett a napi munkával, a rendészeti műszakok akkor kezdtek bele a késő délutáni, valamint esti járőr szolgálatba, ami az utolsó egységnek másnap reggel 10-kor fejeződött be. Így több mint 24 órát átölelő napi gyakorlatot valósítanak meg a lelkes fiatalok.

Minden nap, szeretnénk nekik valami kis plusz szabadidős tevékenységet, kikapcsolódást is szervezni, ami a speciális beosztás miatt nem olyan egyszerű, de megoldottuk. Egy kis buszozás, séta, metrózás, közös beszélgetés, pizzázás és az egyik fontos közlekedési csomóponton található világhírű San Siro stadion külső megtekintése is megtörtént az első napokban.

 

Az első munkahét zárásaként pénteken, a nemzetközi gyakorlatot szervező helyi szervezet, az Evolvo kollégái vártak minket, a kísérő tanárokat és néhány tanulót egy találkozóra Milánó központjában.

Az addigi tapasztalatokat osztottuk meg, a szállás, az étkezés, a munkahelyek, az elvárások és esetlegesen felmerülő kérdésekkel kapcsolatban. Egyöntetűen úgy gondolták a tanulók is, hogy korrekt ellátásban részesülnek, a munkahelyükön szívesen fogadták őket, segítenek nekik mindenben. A konzultációt követően egy rövid séta és metrózás, majd buszozás után visszatértünk a szállásra, ahol Nagypéntek napján már pihenősebbre fogta mindenki. Az este pedig egy hatalmas élményként jópáran ellátogattak további 70000 ember társaságában az AC Milan - Genoa labdarúgó mérkőzésre. Elképesztő mennyiségű ember, - több, mint Békéscsaba lakossága, - vett részt rajta. Akik maradtak a szálláson, kártyázással, beszélgetéssel és bizony pihenéssel töltötték idejüket.

 

A hétvége az aktív pihenés időszaka volt. Az Evolvo képviselőjének javaslatára Milánó Garibaldi nevezetű állomásáig metróztunk, ahol a modern és a klasszikus Milánó találkozik. A felhőkarcolók árnyékában diadalívvel és hagyományos olasz életérzéssel, hangulatos kávézóval és éttermekkel is találkozhat az ide látogató. Az elképesztő építészeti megoldások mindenkit lenyűgöztek.

A helyi szervezők, az Evolvo munkatársai a vasárnapi napra kulturális programként egy szenzációs múzeum látogatást biztosítottak nekünk. A világhírű Museo Nazionale Scienza e Tecnologia Leonardo Da Vinci, azaz a Leonardo Da Vinci nevét viselő technológiai múzeumot tekintettük meg. Előzetesen azt mondták, 1,5-2 óra alatt végzünk, mi inkább bő két órával kalkuláltunk. Sajnos nem jól gondoltuk, hiszen sok-sok órát el tudtunk volna még tölteni a csodálatos épület falain belül és kívül is. Ugyanis itt tényleg minden megtalálható, aminek köze van a technológiához, vagy alkotáshoz. A telekommunikációs régi eszközöktől, a gőzmozdonyig, Leonardo munkáin keresztül a tengeralattjáróig, minden van. Vagy ahogy mostanában a fiatalok mondják: Minden IS van! Jó tanács az ide látogatóknak, érdemes legalább 4-5 óra bejárása számítani!  A tanulók egyöntetű véleménye az volt, hogy csodálatos, elképesztő dolgokat lehetett megtekinteni.

Húsvét hétfőn egy olyan szabad programos napot szerveztünk, ami mindenki számára ismét felejthetetlen élményt nyújtott. Talán a legnevezetesebb olaszországi épülethez, a Dómhoz (Duomo) látogattunk el, ami méretével, díszítettségével és minden tekintetben lehengerlő volt. Amint kiléptünk a metróállomásról, máris a dóm tövében voltunk, a szépségével mindenkit megbabonázott. Az ünnepi hétfőn, rengeteg ember látogatott el a térre és a környékre. Hosszú órákat lehetett sétálni és csodálni a helyi nevezetességeket, hiszen a leghíresebb divatmárkák boltjai, az olasz gasztronómia és szokások minden része megtalálható néhány utcán belül. A Milánói Scala, a Leonardo tér és sorolhatnánk napestig. Egész nap sétáltunk és csodáltuk a körülöttünk lévő szemetgyönyörködtető helyeket. Szuper nap volt. Melynek a végén sajnos már a munkára is gondolni kellett, hiszen este a rendészek már elkezdték a szolgálatukat.

Az utolsó két napunk nagyon mozgalmasan és gyorsan telt, amiben a metrózás, buszozás, repülőút, idegeskedés, túlsúlyos csomag átpakolás, minden volt... Hazaindultunk Milánó városából. Hátrahagytunk ugyan 15 remek diákot, akik tovább folytatják szakmai gyakorlatukat és munkájukat, de nagy élményekkel tértünk haza. Bertalan Erika és Tomka Ágnes kollégáink váltottak minket. Nekik is és tanulóinknak is minden jót kívánunk!

Akik esetleg lemaradtak fényképes beszámolóinkról, tekintse meg facebook galériánkban ITT.

Tóthné Leelőssy Andrea és Varga Imre kísérő oktatókTartalom kulcsszavak