Békéscsabai SZC Nemes Tihamér Technikum és Kollégium

A cikk több, mint 90 napja módosult, kérjük erre figyeljen!
Április 30-május 1, elballagtak(?) végzőseink is... Az idei tanév rendjének tervezésekor tavaly augusztusban sok érv, valamint ellenérv vetődőtt fel az április 30-i, illetve május 1-i délelőtti vagy délutáni ballagás mellett.

Cikk megjelenés: 2020-05-01 00:00:00 Utolsó frissítés: 2020-05-01 21:48:10

Tudtuk, a 30. jubileumi tanévben különleges lesz minden iskolai ünnepség, így a végzőseink ballagása is. A kiszemelt nap végül április 30 lett. Március végén mi - a tanári kar - bíztunk, hogy lesz esély a hagyományainknak megfelelő ünnepélyes és meghitt ballagásra. A háttérben folytak az előkészületek, ahogy azonban a dátum egyre közeledett egyre nagyobb mértékben sejtettük, hogy az idei, jubileumi, nem a kerek évforduló miatt lesz emlékezetes...

A ballagás, mint hagyomány fontos, még akkor is, ha a jelen helyzetben nem olyan keretek közt kerül(t) megrendezésre, nem volt most az iskola épületében utolsó osztályfőnőki óra, ahol sok-sok élmény fel szokott merülni, nem volt a nem ballagó osztályoknál korán ébredés, hogy az iskola talpig virágban várja az ünnepelteket. 

A ballagás szó eredete a latin valentas szóból származik, Magyarországon pedig Selmecbányáról indult el a valétálás szokása. Szerencsére vagyunk még jópáran, aki a selmeci diákhagyományok tudói és őrzői, így nekik (nekem) minden Selmecbányához köthető hagyomány kiemeltebb figyelmet kap. Vivát Selmec!

A jelen helyzetben nehéz bármit is mondani, azt nem helyettesítheti semmi, mint amikor a ballagás reggelén látom a "megnőtt" (ugyan még nem érett, de az is eljön hamar) végzős diákjaink pillantásait, egy-egy vicces mondatukat. (Azt is tudom, hogy közülük többen az elkövetkező tanévben többször megfordulnak az iskolában, mint azt a második félévben tették.) Aztán látom, ahogy bemennek az osztáyterembe és becsukódik az ajtó, az utolsó 45 percre...

"Egyszerre csak fülembe diákhangok csengnek, és felhangzik a közelben e víg diák ének..." Gaudeamus igitur, és indul a diáksereg szépen, komotósan és büszkén, nevetve esetleg pityeregve, Mi pedig nézve Őket eszünkbe jutnak az archoz köthető történetek... 

Vivat academia,
Éljen, hát az iskola,
Vivant professores,
Éljen, ki tanárunk,
Vivat membrum quodlibet,
Éljen, aki faggatta,
Vivant membra quaelibet,
Válaszait hallgatta,
Semper sint in flore!
Mindig virulhassunk!

 

A ballagási dal lényege számomra az utolsó mondat: ne szomorkodjunk, ne búsuljunk, a kapcsolatok nem szakadnak meg (ez csakis rajtunk múlik), menjünk előre és éljük életünket!


Tegyünk így, Ti is tegyetek így kedves végzőseink!

 

Tegnap olvastam Varga Imre kollégiumvezető gondolatait, amit most ide is bemásolnék, ha valaki nem olvasta volna, szívhez szóló  gondolatok:

 
Kedves végzős tanulók, kedves diákjaink!

 

Egy megismételhetetlen 4 év van mögöttetek, mögöttünk. Rendkívüli napokat, hónapokat és éveket töltöttünk el együtt a Nemesben, egy olyan szuper iskolában, amire évek múlva, - remélem mindenki - a legszebb emlékekkel fog visszaemlékezni. Bízom benne, hogy kollégáim segítségével kiváló gépész, informatikus és rendész tanulókat, sőt szakembereket faraghattunk Önökből.
 
Talán érthető, hogy most egy kicsit elfogultan, kicsit kiemelten is szóljak az egyik végzős osztályhoz. 2016 óta a korábban megszokott szakokhoz egy teljesen új, számomra is nagy kihívást hozó képzés kapcsolódott. A semmiből építkezve, mára már egy rendkívül sikeres képzést valósítottunk meg, ami csak Veletek együtt sikerülhetett. A mi eredményeink, a ti eredményeitek! Köszönöm, és kollégáim nevében is mondhatom, mindannyian köszönjük a kitartásotokat, hogy együtt juthattunk el idáig, a rendészeti kollégium és az iskola első rendészetis "ballagásáig". Volt ebben a négy évben minden. Nem is sorolom, pedig ha csak végig futok a neveken, mindenkiről eszembe jut valami. Valami különleges, valami feledhetetlen.
????
... Sokat tanultunk egymástól, sok sikert és küzdelmet éltünk meg, dolgoztunk fel együtt. Köszönöm, hogy 2016-ban iskolánkat választották, hogy együtt elkezdhettünk egy új utat. Önök, Ti, most ennek az útnak már majdnem a végére értetek. Ugyan nem olyan formában tudunk most búcsúzni, mint ahogy szerettük volna, de hiszem, hogy mindennek oka van. "Mindennek következménye van!" ????
 
 
A sikeres érettségihez kitartást, erőt, egészséget és sok sikert kívánok a kollégáim nevében is mindenkinek! Vigyázzanak magukra! 
Tisztelettel
Varga Imre
Kollégiumvezető
 
Tolmácsolom továbbá Szarvas Péter Polgármester Úr üzenetét, amelyet elolvashattok a bejegyzés dokumentumai között.
 
Végezetül, ahogy a tablók a kísérőknek és meghívottaknak ballagás idején is látható, ezen a felületen próbáljuk ezt a hiányt pótolni. (A képek az iskolai Facebook oldalon is megtekinthetőek lesznek ITT)
 
Sok sikert az érettségihez, köszönjük, hogy annak idején a GSZI-t választottátok.
Fölker Csaba
gyakorlatioktatás-vezető
 
12.A osztály
 
 

 12.B osztály

 

12.C osztály (nem mellesleg versenyre is beneveztek, szavazni ITT)

 

12.D osztály

 


Tartalomhoz kapcsolódó dokumentumok

Szarvas Péter Polgármester Úr köszöntője a ballagó diákoknakTartalom kulcsszavak