Békéscsabai SZC Nemes Tihamér Technikum és Kollégium


A Rákóczi Szövetség Rendhagyó Diákutaztatási programján belül iskolánk 10. A osztálya a Recski Emlékparkba látogatott el.

Cikk megjelenés: 2020-10-15 00:00:00 Utolsó frissítés: 2020-10-14 12:09:00

Recsk neve a XX. századi történelmünk során sajátos tartalommal telítődött, függetlenül a település akaratától. A Mátra hegység e térségében, közel Recsk községhez, a Magyar Államvédelmi Hatóság (ÁVÓ) 1950 nyarán minden törvényes felhatalmazás nélkül a szovjet gulág-táborok mintájára büntető jellegű kényszermunkatábort létesített.

A kényszermunkatábor túlélői 1988-ban megalapították a Recski Szövetséget. Az itt töltött, sosem feledhető évek, valamint elhunyt rabtársaik emlékének megőrzésére emlékművet állítottak, amelyet 1991 őszén Antall József néhai miniszterelnök avatott fel. Ezt követően a szövetség emlékparkot hozott létre a volt tábor helyén, melyet 1996-ban Göncz Árpád köztársasági elnök adott át. Az emlékparkban az erdőtől újra visszafoglalt eredeti területen a volt rabok visszaemlékezései alapján kirakták a tábor épületeinek alapjait, útjait.

A Rákóczi Szövetség pályázatának köszönhetően a tanulók, egy napos kirándulás keretein belül tekinthették meg a recski emlékparkot.

 Tartalom kulcsszavak